Как да направим HDR със любителския си цифров фотоапарат

HDR за начинаещи

Високо-качествена HDR снимка
Високо-качествена HDR снимка

Чудили ли сте се как се правят ето тези HDR снимки и как се получават толкова ярки цветове,  колко скъпа техника трябва да имате за да изглеждат така фотографиите ви или колко добри трябва да сте с фотошоп за да ви се получи. Истината е че не е нужно много за да се запознаете със възможностите на HDR фотографията.

Какво е HDR изображение?

В моя случай аз използвам Panasonic Lumix DMC-FS3 – това е нисък клас цифров фотоапарат (за семейни снимки, най вероятно).

Заснемане на HDR изображение

За да заснема нужните 3 изображения аз използвам опцията Taking Pictures using Auto Bracket.

Panasonic Lumix
Опцията “Taking Pictures using Auto Bracket” всъщност е този бутон подчертан със червено на приложеното изображение на Panasonic Lumix. На бутона има изобразен квадрат в който има “+” и “-“.

След като го натиснем ни излизат различни опции, ние трябва да изберем ±0, +1, -1 (избира се като се натиска същият бутон няколко пъти докато се появи търсената опция – ±0, +1, -1). И изглежда приблизително като на следващата картинка (предварително се извинявам за качеството й).

Taking Pictures using Auto Bracket
Taking Pictures using Auto Bracket – +/-0, +1, -1

След това натискаме бутона в средата – за OK и продължаваме нататък.
Обяснение: при включена опция Taking Pictures using Auto Bracket апарата последователно заснема три изображения с различни настройки. Съответно трите снимки са за, тъмните тонове, светлите тонове и за средните тонове.

Снимки с auto bracket +/-1 EV
За да направим качествен HDR важно условие е фотоапаратът да стои неподвижен по време на последователното заснемане на 3-те кадъра. Препоръчително е да се използва опцията “Самоснимачка” или “Self timer” на английски. В моя случай с Panasonic Lumix, Self-timer се намира на лявата стрелка на джойстика.

Panasonic Lumix - Self Timer
Panasonic Lumix – Self Timer

Избирате интервала след който апаратът да започне да снима (10 или 2 сек.). При натискане на спусъка броячът се задейства, и след като изтекат секундите, апаратът заснема трите кадъра.
Супер. Вече имаме HDR фотография остава да я обработим и да я споделим с приятели.

Обработка на HDR изображение

За да обработим нашите 3 кадъра и да полуяим HDR изображение ни е нужен софтуер. Фотошоп има възможност да направи HDR, но далеч не е толкова добър колкото е програмата Photomatix, която аз ще демонстрирам в следващите няколко реда.

Photomatix - начален прозорец
След като отворим програмата избираме да заредим нашите 3 изображения.
ОК
Следващата стъпка е ОК
На третата стъпка имаме допълнителни настройки, които могат да помогнат за премахването на размазванията, понеже имаме три снимки, които трябва да се напаснат една върху друга.
Photomatix в действие
Натискаме Tone Mapping бутона и тук вече са съществените настройки на програмата Photomatix. Предимството на тази програма са готовите пресети от дясно на екрана (във фотошоп няма такива). Аз лично този път си избирам Painterly-4 и съм готов. Вие може да имате повече фантазия и да си поиграете с настройките от ляво на екрана.

Следващите стъпки са последните няколко.

Contrast, Color, Sharpening
В последното меню има още настройки за контраст, цвят и рязкост.

И накрая – File -> Save As -> избираме формата на файла JPG или TIF и съхраняваме нашата HDR снимка.

Двама млади влюбени
Ето го финалния резултат при мен

Обобщение:

Обяснението е доста дълго, но няма нищо трудно в това да си направим HDR в домашни условия. След като го направите веднъж ще разберете колко лесно и интуитивно се прави HDR и неговата обработка. Вярно качеството не е много професионално, но е добро начало в това да правим наистина цветни снимки.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s